Είναι Αυτό το Τέλος του Γιουτιούμπερ;

Είναι αυτό το τέλος του γιουτιούμπερ;
Πηγή: pixabay

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το YouTube είναι μια ιστοσελίδα που προκαλεί πάντα σοβαρές αντιπαραθέσεις. Και ιδιαίτερα ανάμεσα στους ανεξάρτητους δημιουργούς περιεχομένου, τους γιουτιούμπερ και τους επισκέπτες.

Αρκεί να σκεφτούμε ποιος είναι ο βασικός χαρακτήρας αυτού του ιστότοπου, στον οποίο μπορούν τα μέλη να κοινοποιούν ελεύθερα τα βίντεο που δημιουργούν, για να καταλάβουμε πως είναι απόλυτα λογικό και σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν πάντα αντιδράσεις ή αντιρρήσεις για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται. Αλλά η πιο πρόσφατη αντιπαράθεση άλλαξε το YouTube για πάντα. Ίσως μάλιστα να σημάνει το τέλος για αρκετά από τα κανάλια που λειτουργούν σήμερα κάτω από το όνομά του.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τον δημοφιλή γιουτιούμπερ Λόγκαν Πολ, που ξεπέρασε τα όρια, τολμώντας να δημοσιεύσει κάτι εξαιρετικά ακραίο στο κανάλι του. Σε ένα βίντεο που τράβηξε την προσοχή των χρηστών σε τεράστιους αριθμούς, ο Λόγκαν Πολ παρουσιάζει ένα σώμα ανθρώπου που φαίνεται πως είχε αυτοκτονήσει. Εμφανιζόταν ξεκάθαρα για σχεδόν 10 ολόκληρα λεπτά να κρέμεται από τον λαιμό του. Στην αρχή, ο Λόγκαν και οι φίλοι του ήταν μπερδεμένοι σχετικά με το πώς έπρεπε να συμπεριφερθούν, αλλά στη συνέχεια φάνηκαν να είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα πως αυτό το βίντεο θα τραβούσε χωρίς αμφιβολία την προσοχή μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Αλλά ο Λόγκαν μάλλον δεν περίμενε τις εκτεταμένες συνέπειες που θα είχε η κοινοποίηση αυτού του φρικτού περιεχομένου.

Θέσπιση Νέων Κανονισμών

Σε απάντηση αυτού του γεγονότος, το YouTube ανακοίνωσε πως θέτει σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα που αφορούν όλους τους δημιουργούς περιεχομένου, όπως επίσης και τα μέλη στο πρόγραμμα προτιμώμενων συνεργατών διαφήμισης premium. Μετά τις αλλαγές, κάθε συνεργάτης θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 4.000 ώρες προβολής βίντεο μέσα σε 12 μήνες και τουλάχιστον 1.000 συνδρομητές, για να μπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ανταμοιβής.

Αυτά τα μέτρα μπορεί να μην φαίνονται με την πρώτη ματιά πολύ αυστηρά. Πολλοί όμως ήδη λένε πως σηματοδοτούν το τέλος του YouTube ως μια από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Γιατί; Επειδή σήμερα έχει γίνει πιο δύσκολο από ποτέ για νέους δημιουργούς περιεχομένου να εισχωρήσουν βαθιά στον κόσμο του YouTube και να έχουν κάποιο εισόδημα από τη δουλειά τους που θα τους συντηρεί. Κατά συνέπεια, δεν ήταν ποτέ πιο αποθαρρυντικό για τους νέους δημιουργούς να ασχοληθούν με την παραγωγή και συντήρηση ενός καναλιού στο YouTube.

Γιατί οι Νέοι Κανονισμοί;

Το YouTube έχει επανειλημμένα δηλώσει πως τα κύρια έσοδά του είναι από τη διαφήμιση. Τα χρήματα προέρχονται από τις διαφημίσεις που παρουσιάζονται στα βίντεο. Ένα ποσοστό πηγαίνει στο YouTube και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους δημιουργούς περιεχομένου.

Το πρόβλημα είναι πως οι εταιρείες προτιμούν οι διαφημίσεις τους να προβάλλονται σε οικογενειακό και μη προσβλητικό περιεχόμενο. Σε τελευταία ανάλυση, είναι χαρούμενη μια εταιρεία όταν η διαφήμισή της εμφανίζεται σε ένα βίντεο όπου φαίνεται ένα άτομο να έχει αυτοκτονήσει; Ασφαλώς και όχι. Και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί το YouTube εδώ και πολύ καιρό.

Θα έχετε ήδη προσέξει πως οι πιο γνωστοί γιουτιούμπερ έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν άσχημη γλώσσα στα κανάλια τους. Και δεν κάνουν πλέον αστεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακατάλληλα για μερικούς θεατές. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως το αίσθημα δυσαρέσκειας που δημιουργείται κατά ορισμένων υπερβολικών βίντεο είχε γίνει κατανοητό. Αλλά αυτό το περιστατικό με τον γιουτιούμπερ Λόγκαν Πολ έφερε στο επίκεντρο της προσοχής το πρόβλημα και οδήγησε σε άμεση θέσπιση κανόνων που βάζουν επίσημα κάποια αυτονόητα όρια στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται.

Ένας χώρος μέσων για όλους ή όχι;
Πηγή: pixabay

Είναι Αυτό το Τέλος του YouTube;

Πολλοί βιάστηκαν να πουν πως το YouTube θα καταρρεύσει με τους νέους κανονισμούς να μπαίνουν σε εφαρμογή. Αλλά είναι αυτό αλήθεια; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι περιορισμοί θα κάνουν πιο δύσκολη την ενασχόληση νέων δημιουργών με την παραγωγή περιεχόμενου. Ή, πιο σωστά, εκείνων των δημιουργών που δεν επιθυμούν να επενδύσουν σε πολλή δουλειά και ενέργεια πριν δουν την πρώτη τους επιταγή από το YouTube να έρχεται σπίτι. Ο διαδικτυακός κόσμος είναι όμως ένα στοίχημα και, όπως γίνεται όταν παίζεις στο καζίνο, όσα περισσότερα βάζεις τόσο περισσότερα μπορείς να ελπίζεις ότι θα κερδίσεις. Αυτοί που είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και δημιουργούν εξαιρετικό περιεχόμενο στο YouTube, θα αναρριχηθούν στην κορυφή. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να βάζουν στην αρχή οι πιο αυστηροί κανονισμοί.

Κάποιοι άλλοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι νέοι κανονισμοί όχι μόνο δεν θα κάνουν κακό, αλλά θα βοηθήσουν στην παραγωγή καλύτερου περιεχομένου, ειδικά για τον κόσμο του YouTube. Κάτι που είναι ασφαλώς και ο σκοπός αυτών των μέτρων. Έτσι, αν μη τι άλλο, οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν την πρόσβαση σε εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν καμία προσπάθεια έτσι κι αλλιώς. Αλλά και σε εκείνους που μεταχειρίζονται τακτικές δημιουργίας σοκ ή ακραίων τεχνικών για να προσελκύσουν όλο και περισσότερους επισκέπτες στη σελίδα τους και να κερδίσουν χρήματα.

Είναι μια αντιπαράθεση που συνεχίζεται ακόμη στις κοινότητες χρηστών του YouTube. Δημιουργεί σε πολλούς δυσαρέσκεια και έκπληξη που έφτασαν τα πράγματα στην ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες και να μπουν περιορισμοί. Όπως και να έχει, οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας έχουν μπει ήδη σε εφαρμογή και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα δείξουν αν εκπληρώσουν τον σκοπό τους ή αν έχουν περιορίσει υπερβολικά την πρόσβαση στους νέους αλλά ταλαντούχους και καλοπροαίρετους δημιουργούς.

Γνωριμία με τους νέους κανόνες του YouTube
Πηγή: pixabay

Το Μέλλον του YouTube

Γενικά, είναι μάλλον αδύνατο το YouTube να υποστεί μια ολοκληρωτική κατάρρευση λόγω των νέων κανόνων λειτουργίας. Με δεδομένο πως οι κορυφαίοι γιουτιούμπερ συνεχίζουν να παράγουν περιεχόμενο αξίας και πηγαίνουν πολύ καλά, τα νέα μέτρα ελάχιστα τους αφορούν. Αυτοί, και όσοι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρά για να πετύχουν, θα βρίσκουν στο YouTube έναν φιλόξενο χώρο για να παρουσιάζουν τα βίντεο που δημιουργούν και να αμείβονται ικανοποιητικά για αυτό.  Οι πιθανότητες είναι πως το YouTube θα συνεχίσει να εξελίσσεται, με τα όποια εμπόδια. Και είναι μάλλον σίγουρο ότι στο μέλλον κάποιοι νέοι κανονισμοί θα οριοθετήσουν με πιο ευκρίνεια τι δεν είναι αποδεκτό ως περιεχόμενο στις ιστοσελίδες, χωρίς όμως να μπαίνουν φραγμοί στη δημιουργική ελευθερία των παραγωγών περιεχομένου. Τα νέα κανάλια θα πρέπει, σήμερα περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, να διακριθούν πριν μπορέσουν να μπουν σε μια πορεία επιτυχίας.